Turkin hoito

Lammaskoira tulee totuttaa jo pennusta turkin harjaamiseen. Jotta turkki pysyisi kunnossa ja takuttomana, tulisi lammaskoira harjata kerran viikossa kunnolla läpi. Tämä tarkoittaa järjestelmällistä harjaamista, niin että koira makaa kyljellään lattialla tai pöydällä. Turkki harjataan jakaus jakaukselta pohjaa myöten aina ihoon asti. Pelkkä turkin päältä kevyesti harjaaminen ei riitä. Mahanalus, korvien taustat, kainalot ja nivuset sekä varpaanvälit takkuuntuvat helposti. Ne ovat myös herkkiä kohtia koiralle, joten kannattaa huolehtia niiden säännöllisestä harjaamisesta jo ennen takkujen syntymistä.

Piirroskuva: Näyttelykampauksessa harjataan nuolten osoittamaan suuntaan, kuvassa perusharjausvälineet, harja ja kampa.

Turkin hoitovälineet

Yhtä tärkeätä kuin oikea tekniikka, on oikeat välineet. Hyvä harja ei revi karvaa irti. Sen tyyny on joustava. Turkki kostutetaan kevyesti sähköisyyden ja karvan katkeilun estämiseksi. Helpoiten se onnistuu suihkuttamalla suihkepullosta vedellä laimennettua hoitoainetta tai valmista harjausnestettä. Turkin harjaukseen soveltuu luonnonharja tai metallipiikkinen harja. Takkujen avaamiseen tarvitaan metallipiikkinen kampa. Takkuja voi selvittää myös varovasti käsin. Varo harjaamasta likaista ja hiekkaista koiraa märkänä, sillä se katkoo karkeata turkkia. Näyttelyissä lammaskoira on pestynä, harjattuna, föönattuna ja pörröisenä ihastuttava näky. Mikäli koira käy näyttelyissä on varottava vetämästä liikaa irti pohjavillaa. Lammaskoiran kaksikerroksinen turkki muodostuu pehmeästä ja tuuheasta pohjavillasta sekä pitkästä ja karkeasta päällikarvasta. Jos koira pääsee takkuuntumaan, on edessä monen tunnin urakka sen selvittämiseksi. Jos turkki on pahasti takussa, on omistajalle ja koiralle helpompaa leikata turkki lyhyeksi, joko koneella tai saksilla.

Trimmaus

Ensimmäisen lammaskoiran omistajan kannattaa kääntyä kasvattajan puoleen, jos on aikeissa viedä koiransa näyttelyyn. Kasvattaja neuvoo ja auttaa turkin hoidossa ja muotoilussa. Näyttelyissä pääkarvat tupeerataan korostamaan isoa päätä. Kun halutaan korostaa koiran pitkää kaulaa, kaulakarvoja voidaan tarvittaessa ohentaa poistamalla siitä pohjavillaa. Tassukarvat ja pitkät korvakarvat pyöristetään ja lantion päältä karvoja harjataan ylöspäin korostamaan koiran takakorkeutta. Kaikilta koirilta tulisi leikata polkuanturoiden välissä olevat karvat säännöllisesti ja pitää tassunpohjakarvat lyhyinä, jotta ne eivät keräisi likaa eikä koira liukastele.

Turkin pesu

Turkkia voi pestä useinkin, kunhan käytetään laadukkaita, laimennettavia, hoitavia koirashampoita ja hoitoaineita. Shampoo levitetään turkin pintaan kevyesti, sitä ei hangata eikä pyöritellä, joka vain vanuttaisi kosteaa turkkia. Turkki huuhdellaan erittäin huolellisesti haalealla vedellä. Kurakeleillä ulkoilun jäljiltä riittää tassujen huuhtelu pelkällä vedellä.

Turkin kehitys

Lammaskoirapennut ovat syntyessään mustavalkoisia. Joskus harvoin turkki on siniharmaa, jolloin puhutaan sinisenä syntyneistä. Pentuturkki on pehmeä, mutta yleensä jo viimeistään puolen vuoden iässä turkki alkaa harmaantua. Uusi karva on karkeampaa ja vaaleampaa. Noin kahden vuoden iässä turkki alkaa vaihtua aikuisturkkiin. Koiran turkki voi näyttää hyvinkin kirjavalta, vaalean junioriturkin väistyessä tummemman aikuisturkin tieltä. Karvan vaihtumisen huomaa siitä, kun turkki alkaa takkuuntumaan ja vaatii tavallista enemmän harjausta. Täysikasvuisen koiran valmis turkki on helppohoitoisempi kuin kesken turkinvaihdon olevan kasvuikäisen koiran.

Turkkineuvojat

Vanhaenglanninlammaskoirat ry on ottanut käyttöönsä turkkineuvojat palvelun. Palvelun tarkoituksena on löytää jokaiselle lammaskoiran turkin kanssa apua tarvitsevalle apua läheltä. Kasvattajat voivat ohjata uudet pennunomistajat turkkineuvojan luo, jos itse asuvat kaukana eivätkä pysty auttamaan turkinhoidossa tarvittaessa. Kaikki turkkineuvojat ovat sitoutuneet maksuttomaan neuvontaan, lisäksi osa tarjoaa kokonaisvaltaisempaa turkinhoitoa. Turkkineuvojat ovat lammaskoiraharrastajia, joilta kuka tahansa lammaskoiranomistaja voi kysyä apua koiran turkin hoidossa. Turkkineuvojat opastavat omistajia harjauksessa, takkujen avaamisessa ja turkin leikkaamisessa kukin osaamisensa mukaan aina perushoidosta näyttelytrimmiin asti. Turkin kunnostukset aina sopimuksen mukaan. Turkin hoidosta (harjaus, lyhyeksileikkaus, trimmaus) turkkineuvoja perii pienen korvauksen työn määrästä riippuen. Turkkineuvojilla on oikeus periä kilometrikorvaus, jos he tekevät kotikäyntejä. Turkkineuvojien yhteystiedot.

Vanhaenglanninlammaskoira hyvin hoidetulla turkilla on katseenvangitsija näyttelyissä.

MUITA VINKKEJÄ KOIRAN HOITOON

Kynsien leikkaaminen

Koiran kynnet tulisi leikata muutaman viikon välein, riippuen koiran liikunnan laadusta, kuinka paljon kynnet kuluvat luonnostaan. Kynsiä leikatessa kannattaa leikata päästä vain muutama milli kerrallaan, jotta ei tulisi leikanneeksi kynnen ydintä, joka aiheuttaa kynteen kipua ja voimakasta verenvuotoa.

Kuva: leikkauslinja, ydin ja leikattava osa. Varsinkin jos kynnet ovat kokonaan mustat, on liki mahdotonta erottaa mihin asti kynnen ydin tulee.

Pigmentit

Pennuilla on usein luovutusiässä vajaa silmänympäryspigmentti. Pigmentin lisääntyminen jatkuu koko koiran eliniän ajan, sitä voi tulla lisää silmien ympärille ja iholle, mm. vatsanaluseen ensin pieninä tummina pisteinä leviten siitä ajan kanssa. Osalle koirista ei tule koskaan täysiä silmänympäryspigmenttejä. Täydelliset pigmentit ovat ulkomuodollisesti toivottava asia, mutta tätä ei vaadita lammaskoirilta.

Korvien hoitaminen

Joillakin lammaskoirilla on korvissa voimakasta karvankasvua, jolloin on tärkeää pitää huolta, ettei karva tuki korvakäytäviä ja näin aiheuta bakteerien kertymistä ja hiivatulehduksia korviin. Mikäli korvakäytävissä on karvoja, tulee ne nyppiä, käyttäen apuna korvakarvoja haurastuttavaa korvapuuteria. Korvat tulee myös putsata huolellisesti korvapuhdisteita käyttäen. Mikäli korvista tulee tummaa eritettä ja ne haisevat, on korvat syytä tarkastuttaa ja hoidattaa mahdollinen korvatulehdus eläinlääkärillä.

Hampaiden hoitaminen

Koiran hammashygieniasta tulisi pitää huolta, jotta vältyttäisiin ientulehduksilta, hampaiden reikiintymiseltä ja jopa hampaiden poistoilta. Koirien hampaiden pinnalle kehittyy plakkia, joka tulisi poistaa säännöllisellä harjaamisella. Luiden pureskelu toimii ennaltaehkäisynä hammaskiveä vastaan. Mahdollisen hammaskiven voi poistattaa eläinlääkärillä.